Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Γίνετε Φίλοι μας στο facebook
Καλωσορίσατε στην επίσημη σελίδα των Ελλήνων του Dortmund * * * Όλο και περισσότεροι φίλοι ξαναβρίσκονται ύστερα από χρόνια χάρη στη διαδικτυακή γέφυρα επικοινωνίας που δημιουργήσαμε.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Bewerbungstraining τα λένε!


Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν διάφορες σχολές που αναλαμβάνουν να σου μάθουν το πως γράφεται ένα σωστό βιογραφικό (Bewerbung), έτσι ώστε κατά την αναζήτηση εργασίας να παρουσιάσεις στην εταιρία που σε ενδιαφέρει το πιο ενημερωμένο βιογραφικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής.

-Τι εξώφυλλο θα χρησιμοποιήσεις;
-Φωτογραφία οπωσδήποτε από έμπειρο φωτογράφο!
-Που πρέπει να βάλεις τη φωτογραφία ΑΚΡΙΒΩΣ;
-Πως θα γράψεις τη συνοδευτική επιστολή;
-Τι γραμματοσειρά θα χρησιμοποιήσεις;
-Τι θα περιλαμβάνει η συνοδευτική επιστολή;
-Ποια τα αδύνατα και ποια τα δυνατά σου σημεία;
-Πως θα γράψεις το βιογραφικό σου;
-Με ποια χρονολογική σειρά;
-Ποια προσόντα σου (πτυχία), θα φωτοτυπήσεις και όταν μιλάμε για βιογραφικό εννοούμε φωτοτυπίες έγχρωμες και σε ειδικό για αυτές τις περιπτώσεις χαρτί.
-Πως θα παρουσιαστείς σε περίπτωση που σε καλέσουν σε συνέντευξη;
-Με ποιο τρόπο θα χαιρετίσεις;
-Αν σου προσφέρουν καφέ να το δεχτείς ή όχι;
-Τα μάτια σου πού πρέπει να κοιτάζουν κατά τη συνομιλία με το αφεντικό; ...

Μπορούμε να μεγαλώσουμε περισσότερο αυτό τον κατάλογο με τις απαιτήσεις ενός βιογραφικού στη Ρηνανία Βεσφαλία. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί να σου επιτρέψουν να φορέσεις φόρμες εργασίας να εργαστείς για λογαριασμό κάποιας εταιρίας δανεικών εργατών (Leihfirma), καθότι οι εταιρίες πλέον απευθείας δεν προσλαμβάνουν. Πάντα βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Ολόκληρη επιστήμη λοιπόν στη χώρα ετούτη το βιογραφικό. Και όλα αυτά μη νομίσει κάποιος ότι είναι δωρεάν. Όλα αυτά είναι προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕΔ (ARGE), κι έτσι κάποιες σχολές κερδίζουν χρήματα κι εσύ ενώ έχεις μάθει να στέλνεις τα πιο ''μοντέρνα'' βιογραφικά παίρνεις τη μία άρνηση πίσω από την άλλη.

Το χειρότερο όμως δεν σας το είπαμε, ΤΩΡΑ θα σας το πούμε!

Ποιο βιογραφικό;

Αν έχεις γνωστό που μπορεί να μεσολαβήσει για σένα σε μια εταιρία, ένα τηλεφώνημα είναι αρκετό. Ούτε βιογραφικά, ούτε φωτογραφίες ούτε τίποτα. Ένα απλό τηλεφώνημα των 9 cens (πόσο κοστίζει δεν ξέρω), και η δουλειά σου έγινε. Περάστε κύριε κι από Δευτέρα πιάνετε δουλειά.
Φέρτε μόνο μαζί τα στοιχεία σας για να κάνουμε την πρόσληψη.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα όπου κάποιος που το ακούει μπορεί να πει: ''βλακείες λες, δεν γίνονται αυτά στη Γερμανία'' και άλλος μπορεί να συμφωνήσει γιατί αυτό του συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες ίσως και χρόνια. Το βιώνει – το ξέρει – τον έχει κουράσει.

Μα καλά, με γνωστούς στη Γερμανία;

Ξέρω, έχεις μάθει αυτά να τα ακούς μόνο για την Ελλάδα και φυσικά στην Ελλάδα δεν το έχεις συγχωρέσει ποτέ αυτό. Να όμως που γίνεται καί στη Γερμανία, μόνο που όταν γίνεται εδώ αυτό το δικαιολογείς, και λες ''εδώ είναι Γερμανία, είναι Ευρώπη'' άρα κι αν γίνεται δεν πειράζει. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τέτοιες, αν ρωτήσεις θα σου πουν. Η ουσία πάντως είναι ότι με τα βιογραφικά γίνεται ένα μεγάλο πάρτι κέρδους, και ο μόνος χαμένος είσαι πάλι εσύ, που ψάχνεις για εργασία και σε υποχρεώνουν να παρακολουθήσεις αυτά τα μαθήματα που κρατούν 2 – 3 εβδομάδες και στο τέλος παίρνεις τη μία απόρριψη πίσω από την άλλη.

Καλό κουράγιο.


Υ.Γ. Λένε πως για ειδικότητες Γιατρών, Πολιτικών Μηχανικών κ.α. είναι καλύτερα τα πράγματα. Έτσι λένε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: